چکیده
دریل ستونی یک ابزار رومیزی یا زمینی است که برای ایجاد سوراخ های دقیق در چوب و فلزات طراحی شده است. به منظور آشنایی هرچه بیشتر شما عزیزان با این دستگاه، در این مقاله به معرفی آن میپردازیم .
دریل ستونی چیست ؟
دریل ستونی یک ابزار موتوری است که برای سوراخ کردن چوب، فلز و پلاستیک طراحی شده و مورد استفاده قرار میگیرد. دریل ستونی مشابه یک دریل دستی میتواند با مته های مختلفی کار کند تا سوراخ هایی با قطر متفاوت ایجاد کند. با این حال دریل های ستونی برای همه افراد مناسب نیستند. اگر شما تنها برای تعمیرات جزئی منزل و یا گاه و گداری نجاری به یک ابزار سوراخکاری نیاز دارید، خرید دریل ستونی برای شما توجیه چندانی ندارد، ولی اگر مرتبا با چوب و فلزات کار میکنید، دریل ستونی میتواند سوراخکاری، پخ کردن و خزینه زنی را برای شما ساده تر کند. به زبان ساده تر دریل ستونی برای کارهای سری کاری و نیاز به دقت بالا مناسب است . یک دریل ستونی ثابت، سنگین و نسبتا گران است و فضای زیادی را در کارگاه شما اشغال می کند. با این حال قدرت و دقت بالای آن، این مشکلات را جبران می کند . برخلاف دریل های دستی که برای ایجاد یک سوراخ دقیق به قدرت، ثبات و عدم لرزش دست اپراتور تکیه می کنند، دریل های ستونی طوری طراحی شده اند که دقت را سرلوحه کار خود قرار دهند.
کاربرد دریل ستونی
دریل ستونی ابزاری است که خیلی بیشتر از حد تصور به کارتان می آید. اگر بخواهید یک جالباسی بسازید، باید یک دریل ستونی داشته باشید تا بتوانید تخته را به طور دقیق برای نصب چنگک های جارختی سوراخ کنید. همچنین اگر بخواهید چند اسباب بازی چوبی درست کنید، به مته های برگی، مارپیچی و اره استوانه ای یا saw hole نیاز دارید. دریل های ستونی به دلیل اهرم بندی و قدرت زیاد موتور به هیچ وجه قابل مقایسه با دریل های دستی نیستند.
دریل ستونی چگونه کار می کند؟
مکانیزم حرکتی دریل ستونی بر پایه یک مکانیزم چرخشی که به نام اسپیندل شناخته میشود طراحی شده است. در این دستگاه مته روی یک سه نظام که در انتهای اسپیندل قرار گرفته است، سوار شده و حرکت آن در راستای عمودی توسط یک دسته دوار کنترل می شود . این مکانیزم امکان سوراخکاری با دقت بالا را برای کاربر فراهم می کند. علاوه بر این، تمام دریل های ستونی به مکانیزم توقف عمق مجهز هستند که امکان سوراخکاری با عمق ثابت را نیز برای شما به ارمغان می آورد.
انتخاب و خرید دریل ستونی
هنگام خرید دریل های ستونی باید به عوامل مختلفی توجه کنید این نکات عبارت اند از :
نوع دستگاه :
دریل های فشاری عمدتا در دو نوع اصلی رومیزی و ثابت (یا زمینی) تولید می شوند. دریل های رومیزی کوچکتر و سبکتر هستند و حمل و نقل آن ها ساده تر است. مدلهای زمینی سنگین تر هستند و حمل آن ها دشوار است، ولی از قدرت، ظرفیت و قابلیت های بیشتری برخوردارند.
سایز :
سایز ۳ نظام در دریل های ستونی هر چه بالاتر باشد ارتفاع و قدرت موتور هم بیشتر می شود. سایز سه نظام در دستگاه های دریل ستونی از ۱۳ شروع و تا ۳۲ ادامه دارد. هر چه ۳ نظام بزرگتر باشد موتور قویتر می شود و به همان نسبت اجزای دریل ستونی نیز بزرگتر می شود . معمولا دریل های ستونی ۱۳ کوچکترین نوع دریل های ستونی هستند که ارتفاع و و جثه ی کوچکتری دارند و روی میز گذاشته می شوند.
توان :
هرچه توان دریل بالاتر باشد، قدرت آن بیشتر بوده و می تواند با مواد سخت تری کار کند. بهترین راه برای بررسی توان دریل ستونی، محاسبه وات آن است. معمولا مدلهای ثابت دریل ستونی که برای کارگاه های خانگی مناسبند، توانی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ وات دارند.
سرعت :
بیشتر دریل های ستونی قادرند با سرعت های مختلفی کار کنند تا هنگام کار با مواد مختلف کارایی بیشتری داشته باشند. (هرچه ماده سختتر باشد، سرعت مته باید پایین تر باشد.) هرچه دریل بزرگتر و صنعتی تر باشد، تعدد سرعت آن بیشتر است.
سرعت در دریل های ستونی از طریق جا به جا کردن تسمه در فولی های مختلف قسمت بالایی دستگاه انجام می شود.
قابلیت تنظیم میز و محل سوراخ :
میز محلی است که قطعه روی آن قرار می گیرد و تقریبا در تمام دریل های ستونی امکان بالا و پایین بردن آن وجود دارد . حتی برخی مدل ها امکان کج شدن میز به طرفین را تا 45 درجه و در مدل های بزرگ و پیشرفته تا 360 درجه کامل فراهم میکنند؛ این ویژگی امکان دریلکاری در تمام زوایا را برای کاربر به ارمغان می آورد. برخی مدل ها به چراغ LED یا راهنمای لیزری هم مجهز هستند که محل دقیق ایجاد سوراخ را به کاربر نمایش می دهد .